Sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam için birlikte öğreniyor, güçleniyor ve besleniyoruz.
Merhaba! Ben, Uzman Diyetisyen Damla Ceyhan. Halk sağlığı ve sürdürülebilir beslenme alanında uzmanlaşmış bir diyetisyenim. Birey, topluluk ve kuruluşların ihtiyacına yönelik sağlıklı ve sürdürülebilir beslenme danışmanlığı sunuyor, atölyeler ve eğitimler geliştiriyorum.


Eğitim
2017 yılında Beslenme ve Diyetetik lisans eğitimimi, 2023 yılında ise Halk Sağlığı yüksek lisans eğitimimi tamamlayarak Uzman Diyetisyen unvanını aldım.
Yüksek lisans tezimi, İstanbul Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’nda genç yetişkinlerin besin çevreleri, sağlıklı besine erişimleri ve beslenme durumlarının iyileştirilmesi üzerine hazırladım.
Lisans eğitimim sırasında, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde onkoloji, nefroloji, intaniye, gastroenteroloji, palyatif bakım, nutrisyon destek ve pediatri servislerinde klinik stajlarımı; Erciyes Üniversitesi Hastaneleri mutfağında kurum beslenmesi ve toplu beslenme sistemleri üzerine stajımı; ayrıca çeşitli Aile Sağlığı ve Sağlıklı Yaşam Merkezleri’nde poliklinik stajlarımı tamamladım.
Sürdürülebilir Beslenme Yolculuğu
Beslenmenin; çevresel, kültürel ve sosyoekonomik birçok belirleyicisi olduğunu fark ederek, bu alana farklı bir perspektiften bakma isteğiyle 2016 yılında Yeşilist’te yaz stajımı tamamladım. Bu süreçte iklim, sürdürülebilirlik ve beslenme ilişkisi üzerine araştırmalar yapıp makaleler kaleme aldım.
İklim, gıda, tarım, beslenme ve sağlık temalarının birbiriyle ne kadar bağlantılı olduğunu anlatma heyecanıyla, 2018 yılında Türkiye’nin ilk sürdürülebilir beslenme blogu olan Yeşil Diyetisyen’i kurdum. Yeşil Diyetisyen kimliğimle sürdürülebilir beslenme alanında farkındalık yaratmaya öncülük ederek eğitimler, atölyeler ve danışmanlıklarla yüzlerce kişinin sağlıklı ve sürdürülebilir yaşama geçişine eşlik ettim.
Bu süreçte edindiğim bilgi ve deneyimle sürdürülebilir beslenme üzerine pek çok yazılı kaynağın oluşturulmasına katkı sundum. Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı Türkiye Beslenme Rehberi (TÜBER) 2022’de “Sürdürülebilir Beslenme” bölümüne katkıda bulunarak, rehberin en genç uzmanlarından biri oldum. Ayrıca:
•Sürdürülebilir Yaşam Rehberi (Yeni İnsan Yayınevi, 2020) kitabında “Sürdürülebilir Beslenme” bölümünü yazdım,
•Dünya Senin Ellerinde – Sürdürülebilir Geleceği Tasarlamak (Yeni İnsan Yayınevi, 2022) kitabında “Gençlik ve Sürdürülebilir Gelecek” bölümünün yazarlığını üstlendim,
•Başka Bir Gezegen Yok – Atıksız Yaşamın İpuçları (Nil Ormanlı, Timaş, 2020) kitabında “Gezegene Saygılı, Sağlıklı ve Kolay Tarifler” ile atıksız beslenme bölümüne katkıda bulundum.
Bunların yanı sıra, Fenerbahçe Üniversitesi, Kibele Projekt, SÜYADER Akademi, Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği (BÜMED), Reformist gibi pek çok kurumla iş birliği yaparak sürdürülebilir beslenme üzerine eğitimler ve atölyeler düzenledim.



Halk Sağlığı Diyetisyeni Olma Yolculuğu
Üniversitede en sevdiğim ders toplum beslenmesiydi. İçinde bulunduğumuz beslenme ve sağlık sorunlarının kök nedenleri üzerine düşünmek, araştırmak, çözümleri için müdahale politikaları geliştirmek fikri beni motive ediyordu. Bu nedenle yüksek lisans eğitimimi Halk Sağlığı üzerine yapmaya karar verdim.
İstanbul Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı’nda başladığım Halk Sağlığı Yüksek Lisans eğitimi bu sefer mesleğime çok daha geniş bir perspektiften bakma imkanı tanıdı. Bir sağlık profesyoneli olarak eğitimim süresince sürdürülebilir ve sağlıklı gıdaya erişim, sağlıklı kentler, toplum temelli beslenme müdahaleleri ve dezavantajlı grupların beslenme ve sağlık çıktılarının geliştirilmesi alanlarına odaklandım.
Yüksek lisans eğitimim süresince sağlık okuryazarlığının artırılması, sağlığın geliştirilmesi, toplumsal cinsiyet eşitliği, dijital sağlık, gençlerin güçlendirilmesi ve fiziksel, ruhsal ve sosyal iyi oluşun desteklemesi gibi pek çok farklı temada proje ve akademik çalışmada yer aldım. Bir yandan da beslenme danışmanlıklarına; sürdürülebilir beslenme konusunda savunuculuğa, atölye ve eğitimlere devam ettim.
2021 yılında Avrupa’dan seçilen 40 beslenme uzmanından biri olarak EIT Food Fellow’u oldum ve Slovenya Beslenme Enstitüsü’nde toplum beslenmesi, sürdürülebilir beslenme, sağlık ve beslenme okuryazarlığını artırmak amacı ile yürütülen AB projelerinde, özellikle EUFIC (The European Food Information Council) ile yürütülen “Bridging the Gap Between Healthy and Sustainable Diets” projesinde görev aldım.
6 yıl boyunca profesyonel olarak Birleşmiş Milletler ajansları, sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler ve akademik inisiyatiflerle birlikte çalışarak halk sağlığı, toplum beslenmesi ve sürdürülebilirlik alanındaki uzmanlığımı pekiştirdim. Sivil toplumda çalışmak bana dezavantajlı gruplar da dahil olmak üzere pek çok farklı grup için özelleşmiş sağlık hizmetleri sunma, eşitlikçi ve kapsayıcı bakış açısı geliştirme, kimseyi geride bırakmama, toplulukların ve kolektif çabanın gücüne inanma gibi pek çok farklı bakış açısı ve yetkinlik kazandırdı. Aynı zamanda bütüncül ve ekolojik bir yaklaşım ile birey, topluluk ve gezegen sağlığı için sağlık ve beslenme rehberliği sunmanın önemini fark etmemi sağladı.



Birey, Toplum ve Gezegen Sağlığı için Beslenme Yolculuğu
Bu yolculuk, mesleğime ve hayata bakış açımı derinleştirip şekillendirdi. Bir diyetisyen ve halk sağlığı profesyoneli olarak, uzmanlık alanlarımı ve deneyimlerimi bir araya getirerek birey, toplum ve gezegen sağlığı için rehberlik etmeye odaklanıyorum.
Mesleğimi, bireyin, toplumun ve gezegenin sağlığını bir bütün olarak ele alan kapsayıcı bir yaklaşımla sürdürüyorum. Bilim temelli, etik ve ihtiyaca uygun çözümler sunarak; herkes için adil, sağlıklı ve sürdürülebilir beslenme yaklaşımları geliştirmeye çalışıyorum. Amacım, bireylerin ve toplulukların beslenme ve sağlık okuryazarlığını artırarak öz yeterliliklerini güçlendirmek ve kalıcı sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazandırmak.
Kişiye özel ihtiyaç ve yaşam koşullarını gözeten bireysel beslenme danışmanlığı sunuyorum. Toplulukların kolektif öğrenme ve değişim gücüne inanarak grup danışmanlıkları ve eğitimler düzenliyorum. Ayrıca, kurumlara yönelik eğitim ve atölyelerle çalışanların sağlığını ve verimliliğini desteklemeye katkıda bulunuyorum.
Umuyorum ki bir gün yollarımız kesişir. Şimdiden tanıştığımıza memnun oldum!

Değerler ve Felsefe
Mesleğimi uygularken temel aldığım değer ve yaklaşımlar
- Güncel bilime dayalı, etik ve sağlık profesyoneli meslek ilkelerine uygun hizmetler sunuyorum.
- Sağlığa bütüncül yaklaşıyorum. Fiziksel, ruhsal ve sosyal iyi oluş için çalışıyorum.
- İnsan ve gezegen sağlığının etkileşimi bilinci ile çalışıyorum.
- Birey ve toplum arasındaki etkileşimi göz önünde bulundurarak, herkes için sürdürülebilir beslenme çözümleri geliştirmenin önemine inanıyorum.
- Sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazandırma ve uzun vadeli sürdürme odaklı danışmanlık veriyorum.
- Bireylerin özelleşmiş beslenme ve sağlık ihtiyaçlarına uygun kişiselleştirilmiş hizmetler sunuyorum.
- Bireylerin ve toplulukların sağlık okuryazarlığını artırarak öz yeterliliğini geliştirmeyi ve güçlenmelerini sağlıyorum.
- Sürekli öğrenme ve gelişimi önemsiyorum. Beslenme bilimi ve danışmanlık yöntemlerindeki güncel gelişmeleri takip ederek kendimi ve hizmetlerimi sürekli geliştiriyorum.
- Eşitlikçi ve kapsayıcı bir yaklaşımı benimsiyorum.
- Herkes için adil, sağlıklı, besleyici ve güvenilir gıda hakkını savunuyorum.
- Birlikte öğrenmenin ve birbirinden destek almanın gücüne inanarak topluluklara yönelik çalışmalar yürütüyorum..
- Yerelin ve yerel beslenmenin gücüne inanıyorum.

What Our Patients Say
“I would not have made it, if it weren’t for my rehab team.”
“Rehabilitation was harder than I expected, but I’m grateful to resume my lifestyle once again.”
“They have been so good to me, I’m so glad they helped me.”